6 redenen om de Indonesische taal te leren!

Ingeborg NetjesCultuurLeave a Comment

Indonesië is een land met een zeer diverse etniciteit. Deze enorme diversiteit verklaart de vele verschillende talen/dialecten die in Indonesië worden gesproken. Je weet misschien dat Bahasa Indonesia de officiële taal is in dit land. Maar deze taal wordt eigenlijk maar slechts door 7% van de totale bevolking als moedertaal gesproken. De rest van de bevolking is met Bahasa Indonesia opgegroeid als tweede taal.  Ga jij wonen, stagelopen of reizen in Indonesië? Dan is het geen verkeerd idee om de nationale taal een beetje beter te leren kennen! nog niet overtuigd? Lees in deze blog de 6 redenen om de Indonesische taal te leren. 

1. Je kunt met meer dan 250 miljoen mensen communiceren

Met meer dan tweehonderd vijftig miljoen mensen, is Indonesië het vierde meest bevolkte land ter wereld. Als jij de Indonesische taal gaat leren zou dit beteken dat jij met meer dan tweehonderd vijftig miljoen Indonesiërs kan communiceren. Een zeer groot voordeel want slechts een klein deel spreekt Engels. Ook lijkt de Indonesische taal sterk op de talen van de Indonesische buurlanden, Maleisië, Brunei en Singapore. De Maleisische taal is bijvoorbeeld zeer vergelijkbaar met het Indonesisch. Aangezien er slechts kleine verschillen in woordenschat zijn, kun je beide talen gemakkelijk begrijpen. Hoe gaaf is dat?

Bovendien, zal het spreken van Bahasa Indonesia tijdens jouw stage periode ook meer kansen geven om jouw netwerk en sociale leven uit te breiden. Het zal tevens een leuke en lonende ervaring zijn om meer vrienden te maken met mensen van een andere culturele en etnische achtergronden. 

2. Het maakt je dagelijks leven in Indonesië een stuk makkelijker

Wil jij nasi goreng bestellen? Ben jij de weg kwijt? Of houd je ervan om een praatje te maken met mensen op straat? Dan zal het leren van Bahasa Indonesia je zeker meehelpen in het ‘rondkomen’ in je dagelijks leven. Aangezien, maar een klein deel van de bevolking Engels spreekt zullen de meeste Indonesiërs het dan ook zeer waarderen dat jij de moeite neemt om de Indonesische taal te leren. Je toont simpelweg een stukje respect naar de bevolking toe voor het feit dat jij het land inclusief de mensen beter wilt leren kennen. Bovendien, krijgt jouw avontuur in Indonesië veel meer diepgang omdat jij jezelf meer met de mensen kan verbinden. Ga jij tijdens jouw stage met kinderen werken? Met al een kleine woordenschat kun jij jezelf snel duidelijk maken.

3. Je gaat de Indonesische cultuur beter begrijpen

Een andere reden waarom het wordt aangeraden om de Indonesische taal te leren, is dat het je ondersteund in het begrijpen van de rijke cultuur van Indonesië. Het gaat niet alleen om de woordenschat, grammatica, zinsopbouw, maar het gaat ook om sociale en culturele normen die je leert. Daarom betekent de Indonesische taal leren ook de Indonesische cultuur leren. Zoals al eerder benoemt kun je door de lokale taal te begrijpen, ook makkelijker communiceren en integreren met de lokale gemeenschap. Het geeft je de mogelijkheid om ‘echte’ gesprekken te voeren met de mensen die je ontmoet. Daardoor zal het ook zeker een nieuwe dimensie aan je verblijf toevoegen.

4. Om betere prijzen te krijgen bij lokale handelaren

Door gebruik te maken van Bahasa Indonesia dalen de prijzen van alles snel. Van de prijs van een kilo bananen op de lokale markt tot aan de verhuur van een scooter. De reden hiervoor is dat de lokale bevolking denkt dat je een expat bent en dat je de echte prijs “kent”. Bovendien zullen ze wederom ook dankbaar zijn dat je de tijd en moeite hebt genomen om te proberen hun taal te leren.

5. Omdat het één van de makkelijkste talen ter wereld is

De Indonesische taal is één van de makkelijkste talen ter wereld! Zelfs als je geen talenknobbel hebt. kun je het leren van Bahasa Indonesia als plezierig ervaren. Maar waarom is het zo gemakkelijk om de taal te leren? Hier een aantal redenen:

  • Geen tijden. In tegenstelling tot de Nederlandse taal heeft de Indonesische taal helemaal geen tijden.

  • Geen geslachten. De Indonesische taal heeft geen geslachten of grammaticale naamvallen die aan de zelfstandige naamwoorden zijn gekoppeld.

  • Geen tonen. In tegenstelling tot het Chinees heeft de Indonesische taal geen toonverschillen in de uitspraak. Ongeacht waar je de nadruk legt zullen de mensen nog steeds het woord herkennen en de zinnen begrijpen.

  • Een eenvoudige zinsvorm. De Indonesische zinsstructuur is vergelijkbaar met het Engels: Onderwerp + Werkwoord + (Voorwerp). Je kunt dus gemakkelijk zinnen vormen in de Indonesische taal.

6. Het staat goed op je CV

Als het aan ons ligt moet dit niet de reden zijn waarom je de taal gaat leren, maar het is zeker mooi meegenomen. Een extra taal spreken staat altijd goed op je CV. Want het leren van een nieuwe taal is een complexe en tijdrovende taak. Dit vereist toewijding, doorzettingsvermogen en hard werken. De meeste mensen vinden het daarom simpelweg knap dat je een andere taal kent. En dat is het ook zeker!! Het laat dan ook echt een stukje doorzettingsvermogen van jou zien.

Snap je nu waarom het leren van de Indonesische taal echt de moeite waard is? Het is relatief makkelijk en het maakt jouw verblijf in Indonesië een stuk leuker! Heb jij interesse gekregen om Bahasa Indonesia te leren? Wij bij Intern Indonesia bieden Bahasa Indonesia lessen aan op jouw niveau. De lessen worden offline in Indonesië of online ter voorbereiding van je verblijf gegeven! Wil je meer weten?  Neem een kijkje op deze pagina. 

Ondanks de corona maatregelen zijn er nog steeds mogelijkheden voor stages, vrijwilligerswerk, minor en onderzoek. Met een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we samen naar wat het beste bij jou past en zorgen voor de perfecte match. Intern Indonesia is gespecialiseerd in Indonesië en op locatie om jou ter plekke voor te bereiden.

Heb je interesse of vragen hierover? Check dan onze website of stuur ons een berichtje:

Website: www.intern-indonesia.com

E-mail: info@intern-indonesia.com

Instagram: Intern_Indonesia

Facebook: Intern Indonesia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *