Marilène, Femke en Nienke op stage in Indonesië

internindonesiaErvaringenLeave a Comment

Stage in Indonesië

Even voorstellen…

Wij zijn Marilène (21), Femke (20) en Nienke (19) en studeren alle drie Technische bedrijfskunde aan het NHL Stenden in Leeuwarden. Wij wonen alle drie nog thuis bij onze ouders in Friesland. We hebben elkaar leren kennen in het eerste jaar van onze studie en zijn sindsdien vriendinnen.

Stage proces…

Toen we ons tijdens het tweede jaar van onze studie moesten oriënteren voor een stage voor het 3e jaar, hebben wij ons verdiept in een stage in het buitenland. Dit leek ons een hele mooie kans om ons zowel op het gebied van onze studie als op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. Na dat we ons verdiept hadden in verschillende landen en hier een top 5 van hebben gemaakt, kwamen wij tot de conclusie dat wij alle drie graag naar Indonesië wilden voor onze stage. Om de stage te regelen hebben wij contact gezocht met een bemiddelingsbureau.

Na een niet zo prettige samenwerking met het vorige bemiddelingsbureau waar wij contact mee hadden, zijn wij op zoek gegaan naar een ander bedrijf die ons kon helpen met het regelen van onze stage. Zo zijn wij terecht gekomen bij Intern Indonesia. De hulp die wij bij Intern Indonesia hebben gekregen en nog steeds krijgen was heel fijn. Er was veel persoonlijk contact en de mensen van Intern Indonesia denken echt met je mee en proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat er aan al je wensen voldaan wordt.

Stage lopen op Bali of Java?

Wij hadden de voorkeur om stage te lopen op Bali. Wanneer wij Indonesië in ons hoofd hadden, dachten wij gelijk aan Bali. Je hoort namelijk veel verhalen van Bali en ziet hier vaak foto’s van voorbijkomen, aangezien dit een hele toeristische plek is. Helaas was het voor ons niet mogelijk om stage te lopen op Bali, omdat er geen bedrijf beschikbaar was die voldeed aan alle eisen van onze studie. Ingeborg van Intern Indonesia kwam toen met het voorstel om onze stage in Yogyakarta te doen, een plek op het eiland Java. Na het aanhoren van haar eigen ervaring en nadat we onszelf hadden verdiept in Yogyakarta, hebben wij besloten om hier stage te gaan lopen.

Op dit moment lopen we stage bij het bedrijf INCLT.id. Dit is een productiebedrijf die CLT maakt. Bij dit bedrijf doen wij onderzoek naar processen die geoptimaliseerd kunnen worden, om ervoor te zorgen dat het bedrijf zo efficiënt mogelijk kan produceren. Aan het einde van onze stage zullen wij een adviesrapport voor INCLT aanleveren.

Tijdens onze stage reizen wij ook naar verschillende plekken op Java. Het bedrijf namelijk gevestigd in Jepara, een stad zo’n 4 uur rijden vanaf Yogyakarta. Ook reizen wij samen met onze opdrachtgever naar plekken, zoals Bandung, Jakarta en Semarang, om meetings bij te wonen en hiervan te leren. Tijdens deze reizen zien wij veel van Java en leren we hoe het bedrijfsleven hier werkt in Indonesië.

internship bali

Stage in Indonesië…

In eerste instantie wilden wij graag stagelopen op Bali. Maar nu we hier eenmaal in Yogyakarta zijn, zijn we enorm blij dat we hier stagelopen. Hier zie je het echte leven van Indonesië. We gaan hier veel met lokale mensen om en mensen die hier wonen vinden het leuk om te zien dat wij hier zijn als westerse mensen, omdat dit een stuk minder toeristisch is dan Bali. Zo worden wij hier vaak om een selfie gevraagd en hebben we een klein praatje met de locals. Op Bali zou deze ervaring waarschijnlijk heel anders zijn, omdat Bali volgens de meeste mensen hier veel meer westers is door al het toerisme.

Ook ervaren wij een aantal cultuurverschillen tussen Indonesië en Nederland. Het is hier in Indonesië belangrijk dat je heel flexibel bent. Een afspraak kan zomaar op het laatste moment worden afgezegd, daarentegen kun je daardoor wel makkelijk last minute een activiteit plannen en regelen. Er wordt hier vaak gezegd dat de tijd net als rubber is, enorm flexibel. Daarnaast moesten wij de eerste weken dat wij hier waren enorm wennen aan het verkeer. Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg, overal waar je kijkt zie je motorbikes en in onze ogen zit er weinig logica in het verkeer. Het is een lekkere chaos.

Waarom kiezen voor een stage in Indonesië?

Mocht het je leuk lijken om in het buitenland en vooral Indonesië stage te lopen, dan zouden wij zeggen doe het! Niet alleen om een totaal andere cultuur te leren kennen, maar ook om jezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast is het een avontuur dat je voor de rest van je leven nooit weer zult vergeten!

Stage Indonesië

Heb je interesse om net zoals Marilène, Femke en Nienke een stage te lopen in Indonesië?

Check dan onze website of stuur ons een berichtje:
Website: Intern Indonesia
E-mail: info@intern-indonesia.com
Instagram: Intern_Indonesia
Facebook: Intern Indonesia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *