Bas op afstudeeronderzoek in Indonesië

internindonesiaErvaringenLeave a Comment

Bas op afstudeeronderzoek in Indonesië

Hoi, ik ben Bas. Een 21-jarige student uit het prachtige Twente waar ik studeer aan de Hogeschool Saxion. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de opleiding Creative Business waarvoor ik een afstudeeronderzoek verricht bij de organisatie Think Volunteer in Yogyakarta, Indonesië.

Zoektocht naar een afstudeeronderzoek

Nadat ik vorig jaar eigenlijk naar Aruba zou gaan om daar een stage te doen maar dit vanwege de Covid-pandemie niet door ging, bleef de drang om naar het buitenland te gaan.

Tijdens mijn zoektocht naar een afstudeeronderzoek stuitte ik op een vacature bij Think Volunteer. In eerste instantie wist ik nog niet dat dit een afstudeeronderzoek in het buitenland zou zijn maar de vacature zelf sprak mij enorm aan. Pas later werd mij duidelijk dat Think Volunteer actief is in Indonesië en ik voor mijn onderzoek ook daarnaartoe zou moeten reizen.

Bemiddelings proces

Vanaf het moment van solliciteren op de vacature tot het geplande startmoment van het afstuderen zaten maar twee maanden. In die korte tijd moest er nog heel veel geregeld worden om naar Indonesië af te kunnen reizen. De Covid-situatie zorgde ervoor dat er extra veel documenten en goedkeuringen geregeld moesten worden, maar gelukkig was daar Intern Indonesia die mij uit de brand heeft geholpen.

Dankzij de hulp van de professionals van Intern Indonesia was het voor mij een last van mijn schouders dat ik niet zelf alles voor een visum, accommodatie en andere benodigde documentatie hoefde te regelen, maar dat Intern Indonesia dit grotendeels voor mij heeft gedaan. Zo was alles in februari geregeld voor mij om het vliegtuig te pakken en naar Yogyakarta af te reizen. Die mooie stad mag ik nu al drie maanden ‘thuis’ noemen.

Afstudeeronderzoek in Indonesië…

Voor mijn afstudeeronderzoek doe ik research naar de inzet van educatieve video’s binnen het nieuwe online platform van Think Volunteer. Door met doelgroepen, experts en opdrachtgevers te praten en online onderzoek te doen kan ik uiteindelijk video’s gaan produceren voor de Think Volunteer Academy zoals het platform heet. Voor die video’s zal ik door Indonesië reizen om met de lokale bevolking, expats, stagiaires en vrijwilligers in gesprek te gaan en de prachtige cultuur en natuur van dit land vast te leggen.

Stage Bali Indonesië

Verliefd op Indonesië

In die drie maanden die ik tot nu toe in Indonesië heb gespendeerd ben ik verliefd geworden op het land en haar mensen en natuur. De enorme diversiteit in het land betekent dat je op elke hoek van een straat iemand van een van de 17.000 eilanden van Indonesië tegen kan komen die een geheel eigen cultuur en achtergrond heeft. Met die diverse cultuur en achtergrond komt ook heel erg lekker eten. Elke straat is gevuld met tientallen restaurantjes en etenskraampjes die het lekkerste eten en drinken verkopen dat altijd vers word bereid. Hierdoor is het elke dag wel weer een hele opgave om te bedenken waar je gaat eten…

Indonesiërs leven met het het gezegde ‘Jam Karet’ oftewel ‘rubberen tijd’. Een half uur te laat komen voor een afspraak of op het laatste moment nog plannen maken voor een activiteit zijn hier de normale gang van zaken. Als je voor het eerst in Indonesië komt is dit even wennen in vergelijking met de Nederlandse punctualiteit. Maar met die rubberen tijd komt ook een relaxte leefstijl waarin stress van het verleden of over de toekomst niet bestaat want iedereen leeft hier met de dag. Eenmaal gewend aan die leefstijl ga je er vrij makkelijk in mee en kijk je er niet meer raar van op als je afspraak een half uur te laat komt.

Stage Bali Indonesië

Waarom een stage of onderzoek Indonesië?

Dat ik naar Indonesië zou reizen voor mijn afstudeeronderzoek had ik een half jaar geleden nog niet bedacht, maar nu ik hier eenmaal ben heb ik het enorm naar mijn zin. Een stage in Indonesië geeft je een bijzondere, nieuwe kijk op het leven waar je later, terug in Nederland veel aan hebt.

Of je nu in de zon met een kokosnoot aan het strand wil liggen, door een miljoenenstad wil scheuren met je scooter of Orang-oetans wil spotten in de jungle. Het kan hier allemaal in Indonesië.

Heb je interesse om net zoals Bas een onderzoek te doen in Indonesië?

Check dan onze website of stuur ons een berichtje:
Website: Intern Indonesia
E-mail: info@intern-indonesia.com
Instagram: Intern_Indonesia
Facebook: Intern Indonesia

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *