Koen op stage in Indonesië

internindonesiaErvaringenLeave a Comment

Wie ben ik?

Hey! Mijn naam is Koen, ben 23 jaar oud en verblijf momenteel in Yogyakarta. Ik studeer in Sittard aan Zuyd Hogeschool en volg de studie Social Work waar ik in mijn derde jaar zit van mijn studie.

Waarom stagelopen in het buitenland?

Vanaf het eerste jaar mijn studie was ik al van plan om naar het buitenland te reizen in het derde jaar, omdat het derde jaar van mijn studie voornamelijk in het teken staat van stagelopen. 4 dagen per week wordt er van je verwacht dat je stageloopt bij een organisatie of instelling. Voor mij was dit de ultieme kans om het prachtige Limburg te verlaten en een avontuur in het buitenland aan te gaan.

Zelf ben ik opgegroeid in een klein dorpje en ken ik mijn vrienden en vriendinnen al sinds de basisschool. Een van de redenen dat ik naar het buitenland wilde is om uit mijn comfort zone te stappen en de veilige omgeving waarin ik ben opgegroeid te verlaten voor een half jaar.

Intern Indonesia

In het begin was ik van plan om de reis, stage en verblijf zelf te regelen. Toen ik per toeval een ouderejaars van mijn studie sprak, die in het verleden via Intern Indonesia naar Indonesië is afgereisd. Vertelde hij mij over de organisatie, waardoor ik besloot om contact te zoeken. Na een intakegesprek te hebben gevoerd en via de app contact te hebben gehad besloot ik om Intern Indonesia mijn stage in Indonesië te laten bemiddelen. Achteraf ben ik heel blij dat ik dit gedaan want door covid moesten er veel extra documenten geregeld worden en Intern Indonesia heeft mij hierbij goed geholpen. Maar ook gezien het feit dat ik door Intern Indonesia mijn huisgenoten en andere sociale contacten heb leren kennen.

Stage Bali Yogyakarta Indonesië

Dream House

Ik loop nu bijna 4 maanden stage bij Dream House. De organisatie is in 2009 opgericht, met als doel om straatkinderen in Yogyakarta op te vangen en te begeleiden naar een kansrijke toekomst. Dream House heeft verschillende projecten en opvanglocaties (shelters) die dit moeten realiseren. De afgelopen maanden heb ik de focus gelegd op het project ‘street contact’ en ‘het education center in Semoyo’.

Street contact is een project waar medewerkers de wijken van Jogja ingaan, opzoek naar kinderen die op straat werken. Dream House probeert een band met deze kinderen op te bouwen door het doen van spellen of activiteiten. Ik vind het schrijdende om te zien hoe het is gesteld met deze kinderen, ze krijgen geen onderwijs, leven in slechte omstandigheden en werken dagelijks op straat. Gelukkig maakt Dream House zich hard voor deze kinderen door ze een thuis te geven en de kinderen helpt om hun dromen werkelijk te maken.

Dream House heeft verschillende education centers door heel Yogyakarta. Het doel van deze education centers is dat de mentoren kinderen bij elkaar brengen, sociale vaardigheden aanleren en onderwijzen. Ik heb na mijzelf te oriënteren op een aantal education centers ervoor gekozen om de focus te leggen op het education center in Semoyo.

Buiten Yogyakarta in de bergen ligt een dorpje genaamd Semoyo. De mensen hier leven letterlijk in hun eigen bubbel. Zelden hebben ze een ‘buitenlands’ iemand gezien, wat ertoe leiden dat de kinderen in het begin erg bang voor mij waren en mij niet durfde aan te kijken. Naarmate de weken vorderde wist ik het vertrouwen te winnen, nu na 4 maanden word ik wekelijks uitgenodigd door verschillende ouders om te komen eten bij hun thuis en laatst zelfs voor een bruiloft. Dit bewijst maar weer dat de mensen in Indonesië heel erg gast vrij zijn, maar bij kennismaking erg verlegen kunnen zijn.

Stage social work indonesië

Vrijheid

Wat ik het meest waardeer aan dit land is de manier waarop de mensen leven en waar dat toe leidt. Het leven hier is heel relax, niemand hecht waarde aan tijd en iedereen leeft in het hier en nu. Dit heb ik persoonlijk dan ook als het grootse verschil ervaren met Nederland, waar het leven bestaat uit planningen en structuur.

In het begin had ik moeite met de levensstijl van de mensen in Indonesië. Iedereen komt te laat, er zit weinig structuur in een dag (mensen eten bijv. niet op vaste tijden) en er wordt niet gewerkt vanuit planningen. Alleen na enige tijd begon ik hier meer en meer de waarde van in te zien en werd ik mij bewust dat dit zorgt voor vrijheid. Niet van tevoren, de week al vol plannen met dingen die je wilt gaan doen, maar gewoon zien wat elke dag je brengt!

Meer informatie

Heb je interesse om net zoals Koen een stage te lopen in Indonesië?

Check dan onze website of stuur ons een berichtje:
Website: Intern Indonesia
E-mail: info@intern-indonesia.com
Instagram: Intern_Indonesia
Facebook: Intern Indonesia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *