Merel in Yogyakarta

internindonesiaErvaringenLeave a Comment

Mijn naam is Merel en momenteel mag ik de mooie stad Yogyakarta mijn thuis noemen op het prachtige eiland van Java. In Nederland woon ik in het hoge noorden; Groningen waar ik ook mijn studie volg, Facility management aan de Hanzehogeschool. Gedurende mijn tijd in Yogyakarta heb ik stage mogen lopen voor Intern Indonesia als Projectcoördinator.

Stage in Yogyakarta

Stage proces

Ik wist al een hele tijd dat ik heel graag in Indonesië stage wou lopen. En toen de (Covid) grenzen het eindelijk weer toe lieten, ben ik gelijk langs geweest bij het stagebureau op de faculteit. Het stagebureau had mij in contact gebracht met Intern Indonesia. Ik was zo blij, ik kon het niet geloven dat ik eindelijk mocht gaan. Toen de dag uitbrak dat ik het vliegtuig pakte richting Indonesië dacht ik toch even van “waar ben ik mee bezig!?” Sinds ik in Indonesië geland ben is die gedachte nooit meer door mij heen gegaan. Want het enige wat door mij heen ging was dankbaarheid dat het weer allemaal kon en wat allemaal mogelijk was. Gedurende mijn stage heb ik zoveel mooie mensen leren kennen die mij veel hebben geleerd over de cultuur, maar zeker ook over mijzelf.

Voor mijn stage had ik heel graag meer willen leren over waar mijn interesse ligt, want de tijd kwam langzaam om meer gericht te gaan kijken naar wat ik na mijn studie wou gaan doen. En zoals de meeste mensen van mijn leeftijd had ik geen idee. Door de stage die ik bij Intern Indonesia mocht lopen heb ik de kans gekregen om echt te kijken naar verschillende afdelingen waardoor er enorm veel diversiteit in mijn stage zat en hierdoor mijn skills op de proef gesteld konden worden.

Stage in Indonesië

Azië heeft mij altijd al getrokken door de cultuur verschillen, maar ook het verschil hoe mensen met elkaar omgaan. Ik dacht bij mijzelf hier kan ik nog wat van leren. En tegelijkertijd zal het mij op de proef stellen hoe ik met bepaalde culturele verschillen omga. Ik vond de uitdaging, maar ook de mogelijkheid om als persoon zowel persoonlijk en in mijn vakgebied te gaan groeien erg groot, maar ik wou het aangaan. Nu mijn stage tot een eind komt, zou ik het voor geen goud anders hebben gedaan. Ik heb de mogelijkheid en ruimte gekregen om Indonesië te ontdekken en alle mooie plekken te bezoeken en een hele andere cultuur te leren kennen. Het leukste wat ik vond om in Indonesië te wonen is de vriendelijkheid, iedereen lacht naar je en zegt “hallo” en de interesse van de mensen die je voorbij lopen op straat. Iets dat ik voor altijd zal herinneren aan mijn tijd in Indonesië is dat tijd een illusie is en mensen maken zich hier zich minder druk om kleine dingen. Als je moeite hebt met te laat komen, dan komt het helemaal goed in Indonesië. In het begin maakte ik mij heel erg druk dat ik wel op tijd zou komen, maar als ik dan door het verkeer of door omstandigheden te laat kwam ben ik hier minder om gaan stressen want negen uit de tien keer was degene met wie je de afspraak had ook te laat.

stage op Bali

Waarom een stage in Indonesië?

Een stageplek bij een superleuk bedrijf kan je overal vinden, maar de ervaring die je erbij krijgt door dit in Indonesië te doen is een ervaring die je niet zomaar ergens zal krijgen. Hierdoor raad ik echt aan als je op zoek bent om nieuwe culturen en jezelf persoonlijk uit te dagen om zeker in Indonesië stage te lopen. Je zal zoveel ervaringen rijker zijn en aan het eind van de dag doe en regel je toch alles zelf en dat is iets waar je veel van leert. Want als er iets is in wat ik nooit ga vergeten is wat ik allemaal heb mogen leren van mijn stagebegeleiders, cultuur, lokale mensen en mijn huisgenoten. Pak de kans om naar Indonesië te gaan en ga deze uitdaging met jezelf aan!!

Indonesische rijstvelden

Heb je interesse om net zoals Merel een stage te lopen in Indonesië?

Check dan onze website of stuur ons een berichtje:
Website: Intern Indonesia
E-mail: info@intern-indonesia.com
Instagram: Intern_Indonesia
Facebook: Intern Indonesia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *