Hoe duur is het leven van een stagiair op Bali?

Zillah PaliamaUncategorizedLeave a Comment

Bali is sinds een aantal jaar een populaire vakantiebestemming voor reizigers/toeristen in Indonesië. Waar de prijzen voorgaande jaren erg laag lagen waardoor het een aantrekkelijke bestemming werd om naartoe te gaan, zijn ze nu gestegen.

Een goed moment dus om even uit te leggen hoeveel je kwijt bent als je ervoor kiest om op het prachtige eiland Bali te gaan wonen voor een tijdje.

Vaste lasten

De prijs voor het wonen in Bali hangt van de locatie af. Denpasar is bijvoorbeeld goedkoper dan Canggu. Wonen in een buitenwijk is ook weer goedkoper dan midden in de drukte.

Ik betaal (omgerekend) rond de 400 euro voor mijn accommodatie. Deze zit iets buiten Canggu. Het is een lokale buurt. Zelf vind ik dit een groot voordeel, om zo toch van het lokale leven hier te proeven. Daarnaast betaal ik (omgerekend) rond de 50 euro voor mijn scooter. Daarbij komen de benzinekosten waar ik wekelijks zo’n 3 euro voor betaal. 

Mocht je geen scooter rijden en je vervoer met Gojek of Grab regelen, liggen de prijzen compleet aan de lengte van de route die je aflegt en hoevaak je een ritje boekt. Denk aan een afstand van 15 minuten aan gemiddeld (omgerekend) 1 euro.

Eten

Schrik niet, maar koken doet hier haast niemand. Lokaal eten bij een waroeng raad ik iedereen aan. Naast dat het lekker lokaal is, is het eten meestal super lekker! Je betaald hier zo’n 3 euro voor je eten. Zelf kan ik ook wel eens genieten van een beetje luxe dus vaak ga ik één keer per week uit dineren. Het hangt natuurlijk compleet af van je budget, maar hier heb je ontzettend lekkere eettentjes waar je voor gemiddeld 15 euro heerlijk kan dineren.

Trips

Ook voor trips en uitstapjes kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Wel raad ik je absoluut aan het eiland te verkennen en dagtrips te gaan doen. Als je met je eigen scooter gaat hoeft het niet duur te zijn. Entrée komt vaak op zo’n 1 euro. Tripjes naar de Nusa en Gili eilanden zijn ook zeker aan te raden. Hier ga je per boot naartoe, waardoor ik hier een meerdaagse trip van zou maken. Slaap je in een hostel? Dan kan je zo maar (omgerekend) rond de 15 euro hoeven te betalen. Hoe luxer je het wilt, hoe duurder het gaat zijn.

Gemiddeld kom je per maand uit op zo’n 500 euro voor vaste lasten. Daarnaast zijn je uitgaven variabel dus ik gooi hier gemiddeld 400 euro bij op voor de overige kosten. Voor wat speling in je kosten zou ik zeggen dat je zo’n 1000 euro per maand kwijt bent.

Kortom: Naast je vaste kosten kan het zo duur en goedkoop als je zelf wilt. Tipje, maak een maandbudget voor jezelf zodat je de touwtjes in eigen handen hebt en niet voor verassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *